DDGS

 

DDGS – jest komponentem cenionym w żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych. Dostarcza energię oraz białko, które w dużym stopniu nie ulega rozkładowi w żwaczu. Zawartość białka niedegradowanego w żwaczu wynosi 55% i znacznie przekracza wartości w innych surowcach białkowych (np. śruta sojowa).

Składnik ten jest wysokobiałkowym produktem, smakowitym chętnie pobieranym przez zwierzęta; może stanowić alternatywne źródło białka dla importowanych surowców białkowych. Wysoka zawartość fosforu przyswajanego pozwala na obniżenie kosztów paszy (zmniejszone zużycie form mineralnych tego pierwiastka) oraz ograniczenie wydalania fosforu do środowiska.

DDGS wykazuje pozytywne właściwości związane z obecnością drożdży, bogatych w witaminy grupy B, mikroelementy oraz inne substancje o działaniu prozdrowotnym regulujące pracę układu pokarmowego (wiązanie bakterii patogennych i mykotoksyn) oraz odpornościowego. Zawiera nierozpuszczalną frakcję włókna, która pełni rolę „wypełniacza” w przewodzie pokarmowym dla loch. Zapewnia im poczucie sytości i dobrą perystaltykę jelit. U prosiąt, zastosowany zgodnie z zaleceniami, stymuluje rozwój kosmków jelitowych, ogranicz zasiedlenie poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego przez bakterie chorobotwórcze wywołujące stany zapalne jelit i biegunki, przyczyniając się do zwiększenia ilości odchowanych osesków.

Zawartość białka i przybliżony stopień rozkładu w żwaczu w przykładowych paszach

Pasza Zawartość białka (g) Rozkład żwaczowy białka (%)
Kiszonka z kukurydzy 80* 60-90
Kiszonka z trawy 150* 80-90
Kiszonka z lucerny 200* 85-95
Młóto kiszone 250* 40-60
Poekstr. śruta sojowa 450 60-70
Poekst. śruta rzepakowa 350 70-80
Wywar suszony rzepakowy 250-300 40-60
Wywar suszony kukurydziany DDGS 250-300 40-60

*w kilogramie suchej masy