Otręby pszenne

 

Produkt powstały w wyniku przemiału pszenicy na mąkę. Składa się z okrywy nasiennej (włókno) i cienkiej warstwy bardzo cennych białek. Ich skład jest różny w zależności od surowca z jakiego pochodzą oraz technologii pozyskiwania mąki.

Średnie zawartości:

  • Sucha masa 87%
  • Białko ogólne 1417%
  • BTJN 11,4 - 12,3%
  • BTJE 8,5 - 9,6%
  • BTJP 4,1 - 4,3%
  • Tłuszcz surowy 3,7%

Energia metaboliczna:

  • dla trzody 10MJ/kg
  • dla drobiu 8,5MJ/kg
  • dla bydła 6 - 6,4%
  • Energia Netto Laktacji 0,75 JPM= 5,3 MJ/kg= 1255 kcal/kg
  • Włókno surowe 6,3- 11,8%

Dawkowanie:

  • prosięta do 5%
  • młody drób do 10%
  • dorosły drób do 30%
  • krowy, owce i lochy luźne do 100%
  • warchlaki 20-25%
  • tuczniki 25-35%
  • lochy karmiące 25-100%

Zalety i korzyści:

  • dostarczają włókna
  • dostarczają niewielkich ilości bardzo cennego białka
  • wspomagają perystaltykę jelit
  • dają uczucie sytości (często są stosowane w paszach jako wypełniacz)
  • surowiec mlekopędny u krów i macior mniej pożądany w żywieniu młodszych zwierząt (zbyt dużo włókna