Nowości

Materiał siewny  - Wiosna 2016

Kukurydza 2016

ODMIANA
HODOWLA
FAO
ZIARNO
KISZONKA
ENERGY
SHARXX + TAKE OFF
R.A.G.T 190 200
CHAVOXX + TAKE OFF
R.A.G.T 210-220 220
MASS16.R MAISADOUR 230 240
PALAZZO EURALIS 230-240 240
COCPIT EURALIS 240 240-250
MASS 25F
MAISADOUR 250-260
260
MASS
INAGUA EURALIS 240 240
CODIKART + TAKE OFF
CODISEM
240 240-250
SIXXTUS + TAKE OFF
R.A.G.T 270 270
STANDARD
PRAVOR + TAKE OFF
CAUSSADE 230-240
230
JAWOR SMOLICE 220-230 230

Materiał siewny  - Jesień 2015

Zboże ozime - jesień 2015

Gatunek Odmiana/zaprawa
Premis PRO fessional (nawóz donasienny),polimer
Opakowanie




Pszenica
Kilimanjaro a' 25kg/a' 1000kg
Skagen a' 25kg/a' 1000kg
Boomer
aa' 25kg/a' 1000kg
Cubus a' 25kg/a' 1000kg
Premio Oścista
a' 25kg/a' 1000kg
Pszenżyto "Mocna jak co roku" - Dinaro
a' 25kg/a' 1000kg
Jęczmień Sandra "...i inc więcje nie trzeba"
a' 25kg/a' 1000kg
Żyto Helltop - "Piekielnie dobra odmiana
a' 25kg/a' 1000kg

Pobierz ulotki

Skagen
Sandra
Premio
Helltop
Dinaro
Cubus
Boomer

Materiał siewny

Zboże - sezon 2015

Gatunek Zaprawa Odmiana Opakowanie
Pszenica Premis PROfessional + polimer
Scirocco a'25kg, a'1000kg
Jęczmień Premis PROfessional + polimer
Flavour (Zaprawa TAKE OFF w cenie nasion)
a'25kg, a'1000kg
Pszenżyto jare
Premis PROfessional + polimer
Legalo a'25kg, a'1000kg
Owies Vitavax 200 FS + polimer
Canyon a'25kg, a'1000kg

Opis zbóż: Scirocco, Flavour, Legalo, Canyon

Kukurydza - sezon 2015

Odmiana Hodowca FAO Wielkość opakowania (tys. ton)
ziarno  kiszonka 
Enargy

Chavoxx +TAKE OFF

Palazzo

Mass 25 F

RAGT

Euralis

 Maisadour 

210-220

230-240

250-260

220

240

260

80.000

80.000

50.000!!!

 Standard  Pravor +TAKE OFF Caussade  230-240  230 80.000
Mass

Inagua

Codikart +TAKE OFF

Euralis

Codisem

240

240-250

240

250

80.000

80.000

Więcej informacji na temat odmian kukurydzy znajdą Państwo poniżej.


Żywienie zwierząt

Diamond V XP LS

Diamond V XPLS to uzupełniający dodatek paszowy, produkowany w ściśle kontrolowanym procesie fermentacji zastrzeżonym przez firmę Diamond V Inc. Przeznaczony jest przede wszystkim do zastosowania w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego.

Skład:

  • Białko 15.00 %
  • Tłuszcz 3.00 %
  • Włókno 5.00 %
  • Popiół 4.00 %
  • Lizyna 0.70 %
  • Metionina 0.30 %

Zastosowanie

Diamond V XPLS jest całkowicie naturalnym dodatkiem paszowym wyprodukowanym specjalnie z myślą o żywieniu zwierząt. Produkowany jest przy użyciu ścisłych standardów kontroli jakości oraz zastrzeżonego procesu produkcyjnego, poprzez fermentowanie specjalnego płynu oraz surowców zbożowych przez drożdże piekarnicze (Saccharomyces cerevisiae). Następujące po fermentacji suszenie prowadzone jest w sposób pozwalający wykluczyć zniszczenie odżywczych produktów metabolizmu drożdży.

W związku z tym, że Diamond V XPLS jest produkowany w naturalnym procesie przy użyciu naturalnych składników, jest całkowicie bezpieczny dla zwierząt.

Dlatego też wprowadzenie Diamond V XPLS do dawek pokarmowych, nie wymaga stosowania żadnych ograniczeń żywieniowych oraz okresów wstępnych. Produkt ten jest stabilny, posiada długi okres przydatności oraz nie powoduje żadnych negatywnych efektów ubocznych.

Diamond V XPLS zwiększa pobranie suchej masy oraz poprawia strawności dawki pokarmowej, co zostało wykazane w wielu doświadczeniach przeprowadzonych w wiodących ośrodkach naukowych na całym świecie.

Stosowanie

Diamond V XPLS przynosi bezpośrednie korzyści ekonomiczne, poprawia wyniki produkcyjne oraz sprzyja zachowaniu dobrej zdrowotności krów, nawet tych o bardzo dużej wydajności.

Poprawa strawności paszy.

Bez względu na ilość i jakość dawki pokarmowej, zwrot inwestycji zależy w dużym stopniu od tego, jak efektywnie krowa wykorzystuje to co pobiera. W żwaczu krowy bytują miliardy korzystnych bakterii i miliony pierwotniaków. Mikroorganizmy te są niezbędne dla procesów trawienia, metabolizmu oraz produkcji mleka.

Niektóre z nich jak np. bakterie celulolityczne, rozkładają tanie pasze objętościowe o dużej zawartości włókna jak siano, zielonka lub kiszonka. Inne rozwijają się na bardziej skoncentrowanych paszach opartych na ziarnie zbóż lub produktach ubocznych o małej zawartości włókna, a dużej węglowodanów niestrukturalnych przede wszystkim skrobi.

Diamond V X PLS jest bogatym źródłem pokarmowym dla trawiących włókno bakterii celuloliticznych. Poprzez odżywianie mikroflory żwacza, Diamond V XP LS poprawia strawność paszy sprawiając, że więcej strawionych i wchłoniętych składników pokarmowych jest dostępnych dla procesów produkcji mleka oraz rozrodu

Większa wydajność

Zarówno poprawa strawności oraz smakowitości paszy, jak również zwiększenie pobrania suchej masy w okresie przejściowym i wczesnej laktacji, bardzo korzystnie wpływa na wydajność mleka. Wyniki doświadczeń produkcyjnych prezentowane w najbardziej prestiżowych czasopismach naukowych (Journal of Dairy Science, Animal Feed Science

and Technology) wielokrotnie potwierdziły pozytywny wpływ Diamond V XPLS na wyniki produkcyjne krów mlecznych.

Zwiększenie pobrania suchej masy

Bardzo istotną kwestią w żywieniu krów mlecznych jest utrzymanie pobrania suchej masy na jak najwyższym poziomie. Diamond V XPLS jest produktem, który poprawia smakowitość oraz strawność paszy, dzięki czemu nawet w krytycznych okresach żywienia możliwe jest utrzymanie dużego pobrania suchej masy. Ma to szczególne znaczenie w okresie przejściowym, kiedy to pobranie suchej masy jest niewystarczające, a jego zwiększenie ma zawsze pozytywny wpływ na wydajność krowy w całej laktacji oraz ograniczenie ujemnego bilansu energii. W konsekwencji możliwe jest uzyskanie satysfakcjonujących parametrów rozrodu (pierwsza ruja, skuteczność krycia, okres międzyciążowy). Diamond V XPLS wpływa na rozwój mikroflory żwacza przez co poprawiając strawność paszy, wspomaga adaptacje krowy do tak bardzo odmiennego żywienia po wycieleniu. Dzięki temu stosowanie Diamond V XPLS zapewnia łagodne przejście od stadium krowy zasuszonej do stadium krowy w szczycie laktacji.

Częstym problemem hodowców jest mała wartość pokarmowa pasz objętościowych spowodowana nadmierną zawartością węglowodanów strukturalnych. Takie pasze najczęściej są niechętnie pobierane przez zwierzęta. Poprzez odżywianie bakterii celulolitycznych w żwaczu, a dzięki temu zwiększaniu strawności paszy, Diamond V XPLS pomaga uzyskać więcej energii z pasz objętościowych niskiej jakości.

Dawkowanie:

Bydło mleczne

  • Warunki normalne 45 - 60 g / dzień
  • W okresie stresu wywołanego wysoką produkcją 60 - 120 g / dzień
  • Krowy zasuszone 45 - 60 g / dzień
  • Cielęta 10 - 15 g / dzień
  • Starter dla cieląt 20 kg / tonę paszy
  • Pasza treściwa uzupełniająca 5 - 10 kg / tonę paszy
  • TMR 1 - 2 kg / tonę mieszanki
  • Dodatek należy wprowadzić 3 tygodnie przed wycieleniem.
  • Kontynuować podawanie do końca laktacji.

Bydło mięsne

  • Cielęta 10 - 15 g / dzień
  • Opasy 30 - 40 g / dzień
  • Pasza pełnoporcjowa 5 - 7,5 kg / tonę paszy
  • Dodatek podawać od odsadzenia do końca tuczu.
  •  

Ksylanaza

Ksylanaza – jest enzymem zdolnym do degradacji łańcuchów polisacharydów arabinoksylanazowych, które to mają działanie antyżywieniowe. Arabinoksylany znajdują się w wielu powszechnie używanych surowcach paszowych takich jak: pszenica, pszenżyto, żyto, otręby pszenne. Najbardziej efektem działania arabinoksylanów jest ich zdolność do zwiększenia lepkości treści w jelitach u zwierząt monogastrycznych.

Ten wzrost lepkości jest spowodowany niezwykle dużą zdolnością arabinoksylanów do wiązania cząsteczek wody. Poważnym mankamentem arabinoksylanów jest także fakt, że tworzą one trwałe kompleksy ze składnikami pokarmowymi jak białko lub skrobia, blokując w ten sposób trawienie tych składników przez enzymy jelita cienkiego – te właściwości antyżywieniowe obniżają możliwość trawienia paszy oraz wpływają na rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelicie cienkim, czego rezultatem są obniżone wyniki produkcyjne zwierząt. Ponadto obserwuje się problemy z trawieniem i lepkie odchody.

Efekt działania:

  • efektywne rozbijanie łańcuchów arabinoksylanów,
  • zmniejszenie lepkości treści pokarmowej jelit,
  • zwiększenie przyswajalności składników pokarmowych,
  • zwiększenie wartości energetycznej mieszanki,
  • mniejsze problemy z trawieniem,
  • zmniejszenie ryzyka biegunki, suche odchody.

Oferta kukurydzy  - 2014

CHAVOXX

Chavoxx to wczesny mieszaniec pojedynczy, który został zarejestrowany w Holandii w 2008 roku, a w 2009 trafić do Unijnego Katalogu Odmian. W kolejnych latach był testowany zarówno w Danii, Belgii, północnych landach Niemiec, na Litwie, jak i w Polsce. W większości z tych krajów znalazł się listach rekomendowanych odmian. W polskim COBORU w badaniach ziarnowych z roku 2011 uzyskał w grupie odmian wczesnych plon na poziomie 101% wzorca (wzorzec - 12,6 t/ha) Przy tak niskim FAO to bardzo dobry rezultat. W badaniach Dalgety uzyskał w 2012 roku bardzo dobry wynik plonu suchego ziarna - 13,11 t/ha - średnia z 5 lokalizacji na terenie całej Polski.

Producenci kukurydzy kochają Chavoxxa, gdyż:

  • jest bardzo tolerancyjny pod względem stanowiska - słabsze i mocniejsze gleby
  • nadaje się do wczesnych i późnych siewów -wysoki wigor
  • wysoka zdrowotność i odporność na głownię zapewniają stabilny plon

 

Chavoxx to bezpieczeństwo plonu zarówno ziarna, jak i kiszonki. Odmiana ta charakteryzuje się wczesnym kwitnieniem, dobrze zsynchronizowanym z wyrzucaniem wiechy. Dzięki temu okres pylenia przypada najczęściej przed okresem najwyższych temperatur, odbierających wilgoć glebie i roślinom.

Chavoxx to bardzo szerokie okno siewu. Ze względu na wysoki wigor i tolerancję zimnych gleb, można go siać wcześnie, ale ze względu na krótki okres wegetacji, połączony z równomiernym dojrzewaniem nadaje się też do późniejszych - majowych zasiewów.

Morfologia

 

Chavoxx to kolba typu flex, całkowicie zapylona i wypełniona ziarnem, praktycznie do końca wegetacji bez tendencji do rozchylania liści okrywowych. Ziarno typu flint. Ma ono lekko pomarańczowy kolor.

Pobierz całą ulotkę

INAGUA

Inagua to mieszaniec trójliniowy, o zastosowaniu uniwersalnym (ziarno-kiszonka), o mocnym typie „stay green". Posiada doskonałe zdolności adaptacyjne do mniej sprzyjających warunków glebowo-klimatycnych. Bez problemu znosi zarówno bardzo niskie temperatury we wczesnym okresie wegetacji, jak również dłuższe braki wody.

Dzięki odpowiedniej budowie kolby Inagua zawsze zajmowała wysokie miejsce we wszelkich badaniach dotyczących plonowania ziarna. Zawdzięcza to właściwej strukturze kolby - cienkiej osadce i ziarnie średniej wielkości, ale o wysokiej masie. W 2012 roku średnia z 5 lokalizacji przez nas obserwowanych wyniosła 14,47 t suchego ziarna.

Kolejnym atrakcyjnym kierunkiem wykorzystania Inaguy jest produkcja biogazu. Odmiana ta spełnia najważniejsze wymogi stawiane przez biogazownie. Produkuje bardzo wysoki plon masy zielonej, o dużym udziale ziarna i skrobi - co ma wymierne przełożenie na produkcję metanu. Właściwe FAO oraz mocny „stay green" pozwalają zalecać ją do uprawy w tym kierunku na terenie całej Polski.

Podczas zbioru bardzo dobrze się omłaca, dzięki czemu straty ziarna są niższe. Dzięki spłaszczonej budowie ziarniaka oraz jego średniej wielkości dobrze oddaje wodę podczas suszenia.

Inagua lubi obsadę niższą od średniej i w zależności od jakości gleby, na której uprawiamy kukurydzę kształtuje się ona na poziomie 80-82 tysiące roślin/ha na glebach średnich i mocniejszych, a na glebach słabszych 75-78 tysięcy roślin/ha.

Stanowi jedną z najlepszych odmian na kiszonkę. Wysokie, bogato ulistnione rośliny gwarantują potężny plon ogólny zielonki, o wysokim stopniu zdrowotności. Inagua odznacza się ponadto wysokim udziałem kolb (powyżej 45 %) oraz ziarna w plonie ogólnym, co zwiększa koncentrację energii.

Morfologia

Wyniki badań strawności „in vitro" dowodzą, że masa kiszonkowa Inaguy, po zalaniu jej sokiem ze żwacza, jest dobrze trawiona, gdyż, rozpadowi ulega ponad 70 % próbki. Przy wysokim udziale skrobi do jelita cienkiego trafi stosunkowo duża jej porcja, a rozpad enzymatyczny w jelicie poprawi bilans energetyczny całego procesu trawienia i produkcji mleka.

Pobierz całą ulotkę

PALAZZO

Jest to mieszaniec pojedynczy, zarejestrowany w Polsce z rewelacyjnymi wynikami plonowania na ziarno. Potwierdzająto wyniki z całego kraju:

 

  • badania rejestrowe Coboru 2007-2008 - 103,4 % wzorca
  • badania porejestrowe Coboru 2007-2009 - 102 % wzorca przy wilgotności 25,4 % (najniższa w grupie średniowczesnej)

 

Ziarno w nowym typie - „Quick Dry" - kształtem zbliżonym do flint, jednak w budowie z dominacją bielma mączystego, co widać na zdjęciu rentgenowskim. Dzięki temu uzyskujemy bardzo dobre oddawanie wody i szybkie dosychanie ziarna zarówno na polu, jak i w procesie suszenia.

Palazzo to wysoka zawartość skrobi 71 %, a specyficzna budowa ziarniaka, dodatkowo przyczynia się do zwiększenia wydajności w procesach gorzelniczych, przy produkcji bioenanolu. Kolba typ fix, zaziarniona do końca, długa, o dużym udziale ziarna -80-82 % i cienkim rdzeniu. Rozluźnione pod koniec procesu dojrzewania liście okrywowe sprzyjają dobremu oddawaniu wody z ziarna.

Rośliny wysokie, ok. 270 cm, o niskim nasileniu cechy „stay green", czyli szybko dosychające. Pokrój Palazzo powoduje, że może być polecana na wysokoenergetyczną kiszonkę, gdyż wysokość roślin i silne ulistnienie dają w efekcie dużą produktywność masy do zakiszania, o wysokim udziale wysokoskrobiowego ziarna. Jednak w porównaniu z odmianami o silnym „stay green" - Inagua - termin zbioru na kiszonkę jest mniej elastyczny.

Morfologia

Palazzo dobrze radzi sobie na przeciętnych siedliskach, ale do bicia rekordów plonowania na ziarno powinna być wysiana w warunkach lepszych. Warto podkreślić jej dobrą odporność na wiosenne chłody, co pozwala na wcześnie rozpoczęcie siewów.

Pobierz całą ulotkę

PRAVOR

Pravor to mieszaniec trojliniowy, wprowadzony i przebadany w polskich warunkach klimatycznych w roku 2008. Wykazał się przy tym dużą uniwersalnością użytkowania, osiągając dobre wyniki zarówno w grupie odmian ziarnowych, jak i kiszonkowych. Ze względu na wczesność jest on przydatny do uprawy w obu kierunkach praktycznie na terenie.

Pravor jest gęsto ulistniony, a same liście w typie wzniesionym są dobrym motorem napędzającym produktywność roślin. Powoduje to wysoki plon masy zielonej na kiszonkę, a większa wczesność i średnie nasilenie cechy „stay gre-en", warunkujące niższą wilgotność przy zbiorze dają również wysoki plon w przeliczeniu na suchą masę

Warto wspomnieć, że duże kolby, o dobrej strukturze - cieńsza osadka, cięższe ziarno - ok. 310 g - powodują dobry uzysk ziarna z hektara. Co za tym idzie - podwyższony udział kolb w zakiszanej masie poprawia parametry kiszonki i podnosi jej energetyczność, co przekłada się na wydajność mleczną skarmianych krów.

Pravor to odmiana o dużym wigorze i szybkim początkowym wzroście siewek. Powoduje to, że jest bardzo tolerancyjny na wiosenne wschody i nadaje się do wcześniejszego siewu oraz na chłodniejsze gleby. Kolba typu flex, mocniejszy system korzeniowy oraz fakt, że jest to mieszaniec trojliniowy generują dobrą adaptację Pravora do słabszych stanowisk. Nadaje się on również na gleby ciężkie i zlewne.

Rośliny dość wysokie - 260 cm, charakteryzują się nisko osadzoną kolbą - na poziomie ok. 110 cm. Dzięki niżej położonemu środkowi ciężkości oraz grubszej łodydze Pravor ma dobrą odporność na wylęganie.

Morfologia

Warto podkreślić dużą odporność Pravora na choroby fuzaryjne oraz omacnicę - daje to w efekcie kukurydzę, nadającą się do uprawy na polach po kukurydzy - w monokulturze. Jest on też dość odporny na głownię.

Pobierz całą ulotkę

PROSIL

U podstaw programu hodowlanego, w efekcie którego powstał Prosił znajduje się profesjonalna kiszonka. Stąd odmiana ta to wysokie (ok. 270-280 cm), bardzo mocno ulistnione rośliny, o mocnym stay green, dające wysoki plon masy kiszonkowej.

O energetyczności tej kukurydzy decyduje duży udziat kolb w zakiszanej masie, wysoka zawartości skrobi w ziarnie - ok. 68 %, a także bardzo dobra strawność.

Jest to mieszaniec trójliniowy, który posiadając wysokie zdolności adaptacyjne, dobrze sprawdza się na wszystkich typach gleb. Oczywiście na lepszych odpowiada lepszym plonem, ale ważna jest jego przydatność i wysoka efektywność w uprawie na słabszych stanowiskach. Charakteryzuje się również dużą stabilnością i wiernością plonowania w rożnych warunkach klimatycznych.

Prosil dobrze sprawdza się na chłodnych glebach. Posiada dobry wczesny wigor siewek oraz niezłą odporność na wiosenne chłody. Warto również podkreślić wyższą odporność tej odmiany na okresowe niedobory wody. Osiąga również dobre wyniki w plonowaniu na ziarno. Zawdzięcza to długiej (34 ziarna/rząd) i bogato zaziarnionej kolbie, a także wysokiej masie tysiąca nasion - około 320 g. Ziarno typu pośredniego flint/dent, zbliżone do dent. Kolba zawieszona średnio wysoko (110 cm), ściśle przylegająca do łodygi, co daje tej odmianie dużą odporność na wylęganie.

Morfologia

Kolejną zaletą Prosila jest wysoka odporność na choroby fuzaryjne, a także niska podatność na porażenie głownią.

Pobierz całą ulotkę

SIXXTUS

Sixxtus to mieszaniec pojedynczy w typie MASS, należący do grupy odmian średnio-późnych, ze względu na potężne rośliny o szerokich liściach przeznaczony do uprawy na kiszonkę i biogaz.

W rejonie Polski centralnej i południowej może być z powodzeniem uprawiany na ziarno. W badaniach rozpoznawczych Coboru 2011 uzyskał wynik 109 % wzorca (14,4 t/ha) w grupie średnio późnej, a w doświadczeniach Dalgety w 2012 (5 lokalizacji) jego plon na ziarno wyniósł średnio 14,15 t/ha.

Dużą wydajność Sixxtusa zapewnia zwiększona odporność na niedobory wody w okresie pylenia. Jednym z krytycznych okresów w uprawie kukurydzy jest moment wiechowania i zapylania. Jeżeli w tym momencie kukurydzy brakuje wody, roślina jest słabo uwodniona to bardzo często dochodzi do opóźnienia terminu znamionowania w stosunku do wiechowania 1 pylenia lub redukcji liczby znamion, gdyż w 90 % składają się one z wody. W obu przypadkach dojdzie do zmniejszenia liczby zapylonych zarodków i kolba kukurydzy będzie nierównomiernie zaziarniona.

Na mechanizm obronny Sixxtusa składa się gruba kutykula (nabłonek) rośliny, która w uszczelniając ściany komórkowe liści (szczególnie górnej warstwy epidermy) powoduje ograniczenie utraty wody. Kolejnym elementem jest szybka praca aparatów szparkowych, które błyskawicz nie reagują na wzrost temperatury, zamykając się i dzięki temu ograniczając oddawanie wody. W przypadku roślin światłolubnych transpiracja szparkowa stanowi do 90 % transpiracji ogólnej.

Ze względu na wysoki wigor początkowy siewek i dużą odporność na niższe temperatury we wczesnym okresie rozwoju Sixxtus może być polecany do siewów bardzo wczesnych, a także na tzw. ciężkie, zimne gleby.

Sixxtus to ogromne rośliny, o potężnym, gęstym ulistnieniu, przekraczające wysokość 3 metrów. Równocześnie kolba znajdująca się poniżej połowy wysokości łodygi, wpływa na obniżenie środka ciężkości i większą jej stabilność. Zaletę w tym względzie stanowi również ogromna liczba korzeni przybyszowych i potężny system korzeniowy.

Morfologia

Warto podkreślić również wysoką zdrowotność zarówno części zielonych rośliny, jak i kolb. Dodatkowym niebagatelnym atutem, przy tak wysokich roślinach jest również wysoka odporność na wylęganie, szczególnie istotna przy kukurydzach tej klasy wczesności, które dłużej stoją w polu.

Pobierz całą ulotkę

DANE SZCZEGÓŁOWE

ODMIANA HODOWCA FAO Wielkość opakowania (tys. nasion) Rabat za zamówienie złożone do 31.12.2013
Ziarno Kiszonka
Energy Chavoxx +TAKE OFF
Palazzo
Ragt
Euralis
210-220
230-240
220
240
80 000
80 000
-10
-10
Standard Pravor +TAKE OFF
Prosil ++TAKE OFF
Caussade
Caussade
230-240
240
230
250
45 000
45 000
-2,5
-2,5
Mass Inagua
Sixxtus +TAKE OFF
Euralis
Ragt
240
270
240
270
80 000
80 000
-10
-10

(*dodatkowo TAKE OFF) - Komponent zaprawowy
Komponent zaprawowy oparty o fosfonian oraz specjalną formulacje pyroglutaminianu unikalnych związków na polskim rynku Zwiększa mrozoodporność i odporność roślin na patogeny chorobotwórcze w początkowej fazie ich rozwoju. Ogranicza rozwój zgorzeli podstawy źdźbła choroby charakterystycznej dla uprawy zbóż w płodozmianie zbożowym Powoduje przyśpieszenie wschodów średnią o 3 dni co jest szczególnie istotne przy opóźnionych terminach siewu.

Materiał siewny  - Wiosna 2014

Jęczmień jary

Suweren

-doskonałe plonowanie
-najczęściej zalecana odmiana do uprawy w Polsce
-odmiana wczesna
-dobra odporność na okresowe niedobory wody

Promyk

-odmiana o krótkim źdźble
-najwyższa odporność na wyleganie
-wysoka masa 1000 ziaren
-dobra odporność na choroby grzybowe

Skald

-bardzo wysokie plonowanie
-podwyższona tolerancja na zakwaszenie gleby
-termin kłoszenia i dojrzewania średni
-wysoka masa 1000 ziaren
-rośliny średniej wysokości

Kormoran

-wysokie i stabilne plonowanie
-rośliny średniej wysokości
-termin kłoszenia i dojrzewania średni
-wysoka masa 1000 ziaren

Skarb

-wysoka plenność
-bardzo dobra wartość paszowa
-termin kłoszenia i dojrzewania dość wczesny
-wysoka masa 1000 ziaren

Stratus

-niezawodne, bardzo wysokie plonowanie
-odmiana ciesząca się doskonałą opinią i uznaniem wśród rolników
- wysoka masa 1000 ziaren
-doskonały do upraw ekologicznych

Pszenica jara

Rospuda

-bardzo wysoki potencjał plonowania
-rośliny średniej wysokości
-wczesny termin kłoszenia
-ziarno o dużej gęstości

Werbena

-rośliny niskie o dobrej odporności wylegania
-odmiana bardzo wczesna
-bardzo dobra plenność
-umiarkowane wymagania glebowe
-przydatna do mieszanek

Nawra

-bardzo plenna i wierna w plonowaniu
-ziarno o wysokiej masie 1000 ziaren
-rośliny niskie o dużej odporności wylegania
-odmiana wczesna – przydatna do mieszanek
-posiada cechy przewódkowe

Koksa

-najwyższa zawartość białka i glutenu w ziarnie
-rośliny średniej wysokości
-przystosowana do intensywnej uprawy
-posiada cechy przewódkowe

Cytra

-rośliny niskie, odporne na wyleganie
-odmiana średnio-późna-plenność bardzo dobra w rejonach Polski północnej
-bardzo dobra odporność na choroby grzybowe
-posiada cechy przewódkowe

Zadra

-ościsty kłos predysponuje odmiany do uprawy na terenach przyleśnych, gdzie rośliny są narażone na niszczenie przez zwierzynę
-przydatna do uprawy w mieszankach zbożowych

 

Radocha

-średni termin kłoszenia i dojrzewania
-ziarno o wysokiej masie 1000 ziaren
-bardzo dobra gęstość w stanie zsypnym
-wysoka zawartość białka
-bardzo dobra wartość paszowa

Pszenżyto jare

Milewo

-najplenniejsze pszenżyto jare w Polsce
-termin kwitnienia i dojrzewania wczesny
-dobra tolerancja na zakwaszenie gleby
-posiada cechy przewódkowe

Milkaro

-wysokie i wierne plonowanie
-termin kwitnienia i dojrzewania średni
-dobra tolerancja na zakwaszenie gleby
-ziarno o wysokiej masie 1000 ziaren
-posiada cechy przewódkowe

Andrus

-bardzo wysoki potencjał plonowania
-bardzo dobra zdrowotność
-bardzo duża masa 1000 ziaren
-termin kwitnienia i dojrzewania średni
-dobra tolerancja na zakwaszenie gleby

Kargo

-termin kwitnienia i dojrzewania średni
-dobra tolerancja na zakwaszenie gleby
-posiada cechy przewódkowe

Matejko

-źdźbło krótkie o bardzo dobrej odporności na wyleganie
-termin kwitnienia i dojrzewania średni
-dobra tolerancja na zakwaszenie gleby
-posiada cechy przewódkowe

Owies – odmiany żółtoziarniste

Bingo

-lider plonowania w latach 2009-2011, 2013
-najpopularniejsza odmiana w Polsce
-odmiana wczesna
-bardzo niska zawartość łuski
-bardzo wysoka masa 1000 ziaren

Szakal

-odmiana o najwyższej tolerancji na zakwaszenie gleby
-bardzo wysoka zawartość białka
-posiada żółte ziarno o dużej MTZ
-odmiana wczesna

Krezus

-wysokie i wierne plonowanie
-rośliny dość niskie o dużej odporności na wyleganie
-wysoka zawartość tłuszczu
-dobra przyswajalność paszy
-termin kwitnienia i dojrzewania średni

Haker

-nr 1 plonowania w Polsce w 2012 roku
-odmiana średnio-późna
-bardzo niska zawartość łuski
-bardzo dobra odporność na choroby grzybowe

Sławko

-wysoka masa 1000 ziaren
-termin kwitnienia i dojrzewania średni
-odmiana ekstensywna (toleruje słabsze stanowiska oraz niewielkie okresy suszy)

Koneser

-odmiana o niskiej zawartości łuski
-bardzo dobra odporność na choroby grzybowe
 -rośliny średniej wysokości

Owies – rośliny nieoplewione

Maczo

-jedna z najlepiej plonujących odmian nieoplewionych
-podwyższona tolerancja na zakwaszenie gleby
-doskonała zawartość żywieniowa
-odmiana wczesna

Polar

-bardzo dobra odporność na wyleganie
-bardzo wysoka zawartość białka
-wysoka zawartość tłuszczu – duża wartość energetyczna paszy
-termin kwitnienia i dojrzewania średniowczesny

Bobik

Amulet

-odmiana niskotaninowa
-bardzo dobre plonowanie
-dobra odporność na wyleganie
-wysoka zawartość białka (ok. 30,4%)
-dobra równomierność dojrzewania

Kasztelan

-odmiana niskotaninowa
-termin kwitnienia i dojrzewania średni
-wysoka zawartość białka (ok. 29%)
-dobra odporność na wyleganie
-dobra równomierność dojrzewania

Albus

-odmiana niskotaninowa
-odmiana nagrodzona Złotym Medalem POLAGRA
-wysoka zawartość białka (ok. 29%)
-odmiana średnio-wczesna

Granit

-odmiana samokończąca
-termin kwitnienia i dojrzewania wczesny
-bardzo dobra równomierność dojrzewania
-średnia zawartość białka (28%)
-wysoka masa 1000 ziaren

Groch i soja

Groch Lasso

-odmiana wąsolistna
-przeznaczona na cele konsumpcyjne i paszowe
-bardzo dobre plonowanie
-wysoka zawartość białka (ok. 22,4%)
-odmiana średnio-wczesna

Soja Aldana

-jedna z najplenniejszych odmian soi
-odmiana wczesna (120 dni wegetacji)
-dobra odporność na wyleganie
-wysoka zawartość białka (ok. 35%)
-wysoka zawartość tłuszczu (ok. 20%)

Rzepak jary

Markus

-jedna z najplenniejszych odmian w Polsce
-wysoka zawartość tłuszczu
-odmiana wczesna
-rośliny wczesnej wysokości

Feliks

-bardzo dobre plonowanie
-silny wigor i dynamika wzrostu
-dobra odporność na wyleganie
-wysoka zawartość tłuszczu

Bios

-bardzo dobre plonowanie
-wysoka masa 1000 ziaren
-odmiana wczesna
-bardzo niska zawartość glukozynolanów